Cercar en aquest blog

dilluns, 9 de novembre de 2015

"Amb dits de molsa", ressenya de Jordi Serra

L'entrada d'avui la volem dedicar a una de les nostres últimes novetats, que ens arriba de la mà de l'escriptor calongí, però establert a Tarragona, Alfons Cama Saballs. Cama va començar el seu camí com a escriptor el març de 2013 i aquesta que presentem avui, Amb dits de molsaja és la seva tercera novel·la. 

Jordi Serra i Garrido, autor del recull de relats La cantonada i del llibre de poesia Desig de llum i d'ombra, n'ha fet una excel·lent ressenya. Us la reproduïm a continuació.


Títol: Amb dits de molsa
Autor: Alfons Cama Saballs
Pàgines: 217
Preu: 18€Bombolla d'intrigues i carícies de molsa

Jordi Serra
Els humans ens entestem a atribuir a l’amor una capacitat redemptora il·limitada. Abans no assolim aquesta mena de salvació, però, ens deixem arrossegar un i altre cop pel sexe i la cobejança. I tan aviat ens penedim de no haver sabut endreçar aquestes pulsions, com de no haver-nos reduït a la simplicitat d’una conducta instintiva. Dir que la dicotomia sexe-amor és un dels motors narratius més poderosos d’ençà que existeix l’art de lligar paraules no ve gens de nou; poder dir, però, que t’ha caigut a les mans un llibre que resol la dicotomia per camins sorprenents o, si més no, poc fressats, és un goig.

Amb dits de molsa, la tercera novel·la del calongí Alfons Cama i Saballs, combina sàviament algunes pinzellades del gènere negre, tan en voga ara mateix, amb la sensibilitat que caracteritza l’autor a l’hora de relatar històries amoroses poc usuals, com ja va demostrar a Un pessic a l’ànima. Tot i que inicialment sembla apuntar cap a una història de temàtica ecològica, el pròleg etziba un gir que es grava a la memòria del lector i que el tindrà amb l’ai al cor una colla de capítols: cenyit a l’exigència d’un relat d’intriga, el llibre formula la canònica retrospecció que manté viu l’enjòlit ben bé fins al desenllaç.

En els primers capítols, la trama juga la carta del plantejament múltiple, oferint diversos fils argumentals que no trigaran gaire a confluir de forma inesperada. És en aquest punt que Cama demostra una gran habilitat per lligar uns tipus humans concebuts en biosferes tan dispars com la Tarragona dels especuladors immobiliaris i els altiplans del Perú. Les intrigues immobiliàries responen a una inquietud social que encara avui en dia és ben vigent i punyent, i l'autor sap posar aquest ganxo al servei d'una història que s'abandera, com a element més remarcable, de la construcció d'uns personatges que es fan creïbles i entranyables per la seva normalitat.

L'argument amorós, doncs, es va trenant subtilment a cavall de la trama que el vehicula, i acaba significant-se en el llibre per damunt d'aquesta. L'elogi més gran que es pot dedicar a les escenes amoroses és el de destacar-ne l'escaiença, tant pel fet que es deuen a la història, no a l'inrevés, com pel servei que fan a la definició dels retrats. S'alimenten, a més, d'una tendresa que no busca edulcorar els detalls –detalls que, en unes mans menys sensibles, podrien resultar escabrosos o fins i tot barroers–, sinó de fer els protagonistes més propers i versemblants.

Alfons Cama, l'autor
No ens estem de plantejar un petit però: es troba a faltar una mica més de prolixitat en el retrat d'alguns personatges, els antagonistes, i especialment els col·laboradors d'aquests, que amb prou feines queden dibuixats a través d'un parell de retrospeccions, ben encastades, això sí, en el conjunt de l'obra, però que es revelen escasses. Aquests personatges semblen prou atractius com per fer-ne un dibuix més aprofundit.

Pel que fa a l'ambientació, sòlida i ajustada sempre als propòsits de la història, no hi trobem descripcions allargassades innecessàriament, sinó petites postals que acoloreixen un i altre racó del relat. Estil econòmic i precís, marca distintiva de l'autor, així com un rerefons ben documentat que dóna consistència a la trama.

També caracteritza l’autor el seu excel·lent gust pels títols suggerents. Com en el seu llibre anterior, a Amb dits de molsa Cama reserva la revelació del sentit del títol per a un moment clau en la definició dels protagonistes, la màgia del qual no tinc dret a trencar, perquè és un dels moments de la lectura del llibre que cal esperar com qui espera una petita perla i que t'enlluerna un instant, de tal manera que portes aquesta espurna fins a la fi del llibre, i encara un temps després de finalitzar-ne la lectura. Sí que em permetré, però, jugar-hi discretament, tornant al que dèiem al principi: tot el plaer buit de sentit i tota la riquesa acumulada, tot ho donaríem pel conhort d’una carícia feta amb dits de molsa.


Cap comentari:

Publica un comentari