Cercar en aquest blog

dijous, 21 de juny del 2018



La gramola de l'Edèn, de Josep Busquets


Autor: Josep Busquets
Gènere: Novel·la
Pàgines: 524
Preu: 20,00 €

....................................................................................................................................................................................

La gramola de l’Edèn centra la seva trama en un temps on el jazz comença la seva història a Catalunya, fent èmfasi especial en la vida dels músics d’una Barcelona inquieta durant els anys trenta, principalment a l’època de la Guerra Civil. A través d’aquests músics, les  històries  reflecteixen  una forma de vida i un ofici, avui absolutament transformat.
Un moment on la importància dels jazz clubs va ser molt influent, els socis i afeccionats s’agrupaven per escoltar els discos dels millors músics americans, publicaven revistes divulgadores i organitzaven concerts. El Hot Club de Barcelona es creà el maig de 1935 i al bar Edèn, al carrer Nou de la Rambla, s’hi va instal·lar una gramola que sobreviuria fins alguns anys després de la Guerra Civil. La seva tasca divulgadora va ser primordial i els músics barcelonins van poder escoltar les millors orquestres i solistes d’Amèrica, cosa que difícilment haurien pogut fer pels seus propis mitjans.
La novel·la s’inicia l’any 1946 amb la trobada dels músics Marcel Agulló i Modest Bertran i l’obra comença a plantejar-se a partir dels records entre els dos amics. Motivats per la incertesa, necessiten conèixer la sort que van córrer la resta de membres de l’Orquestra Dominó Jazz desapareguts després de la guerra. Les preguntes comencen a sorgir quan casualment troben un dels saxofonistes, en Simó, tancat al manicomi des que va acabar la guerra. A partir d’aquí, un flashback que retrotrau la narració, ens situa en un context històric de canvis polítics en una Barcelona agitada pels esdeveniments i la inevitable arribada de Guerra Civil.
La narració avança mitjançant la trajectòria personal d’en Marcel a qui el destí uneix a la Bàrbara Rius, filla menor d’una destacada família burgesa de Barcelona que s’enamora d’ell, un amor impossible a causa de la diferencia de classes, una circumstància alimentada obstinadament per la mare de la jove i que serveix de bastida estructural de la novel·la a partir de la qual es narren les històries encreuades dels seus protagonistes, els membres de l’Orquestra Dominó Jazz, la família Rius i tot un reguitzell de personatges variats que formen part de la quotidianitat de l’argument.
La trama combina l’aparició dels protagonistes ficticis amb personatges històrics reals de l’època creant una entremescla on no és estrany que Jimmie Adams o Claude Dunson, de la gran orquestra de Benny Carter, participin en un concert improvisat amb alguns personatges de la novel·la, que l’Escombreta, encarregat de la programació de la gramola del bar Edèn, fos amic dels protagonistes, trobar-nos en mig del tumult excitat de gent per acollir Valentín González, «El Campesino», o trobar-nos en mig del tiroteig de les forces franquistes, sota el comandament de Yagüe al moment de travessar el riu Llobregat.
La llista d’obres que han tractat la temàtica de la Guerra Civil és extensa. Aquesta s’entén des de l’apreciació dels personatges on  la guerra es creua d’una manera fortuïta al seu camí, que sens dubte transforma i canvia de manera tràgica les seves vides, però a partir del punt de vista d’aquells que estaven per sobre de la imposició d’ideologies i doctrines polítiques i que van haver de patir les venjances, la repressió i l’autarquia del règim que van limitar absolutament la vida del jazz. Tot i assenyalar les atrocitats que cometeren les tropes franquistes no deixa  de reportar retrets a determinades accions de la República, com l’ambient de sofriment i violència del principi del conflicte o la d’enviar a una mort segura a milers de joves a la batalla de l’Ebre.
Al marge de la temàtica i els continguts sobre la guerra i el jazz, La gramola de l’Edèn ens porta a conèixer les dificultats que els personatges experimenten per superar els obstacles i contrarietats, no és una novel·la de guerra ni de dos de bàndols, tampoc és un retrat de la Barcelona dels anys trenta, tot això és el rerefons, per damunt de tot es la història d’en Marcel, un home compromès, enamorat, que volia viure, que tenia somnis i que les circumstancies històriques van esmicolar totalment.
Si es coneix Barcelona, no resulta difícil situar-se als llocs descrits i descobrir els indrets on havien existit sales i locals de referència musical.

Josep Busquets
V Premi Gregal de Novel·la

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada