Cercar en aquest blog

dilluns, 25 d’abril del 2016

L'enigma del vaixell Mary Celeste

Avui volem presentar-vos l'última novetat que acabem de publicar: L'enigma del vaixell Mary Celeste, de l'autor barceloní Josep Maria Ibarra.  

Els protagonistes d'aquesta història són quatre nois i dues noies. Tots ells veuran com una avorrida classe de reforç es converteix en un seguit d'aventures a través del temps, cada vegada més intrèpides i desafiadores. Així, tindran l'oportunitat de sentir-se protagonistes de la resolució de grans misteris de la nostra història.

L'enigma del vaixell Mary Celeste és la primera de les aventures d'aquest grup de joves. En aquest cas, seran traslladats al bergantí que, el 1872, després de sortir de Nova York amb rumb a Itàlia, va ser trobat navegant a la deriva i sense tripulació. 

Us deixem amb un text del mateix autor, que ens explicarà què s'amaga darrere d'aquest llibre.


Títol: L'enigma del vaixell Mary Celeste
Autor: Josep Maria Ibarra
Pàgines: 134
Preu: 12 €

L’enigma del vaixell Mary Celeste és el primer d'una saga de llibres sota el nom genèric de La colla del segon soterrani que té com a protagonistes un grup de joves, estudiants de secundària. Uns adolescents que viuen en una petita població propera a una gran ciutat, que estudien a la mateixa escola i que només tenen un tret en comú, la seva potencialitat.

No es tracta de superdotats, no disposen de cap habilitat extraordinària ni tenen cap característica física que els faci ressaltar sobre la resta. Simplement són sis joves que es mouen en la vida quotidiana d'un adolescent qualsevol: estudis, família, esport i amics.

Allò que els fa diferents és la seva trobada amb en Joan Salvat, un físic quàntic que treballa en secret al segon soterrani del col·legi i que els fa servir de provadors de la tecnologia que està desenvolupant i que permet la translació temporal.

Amb aquest invent, nois i noies tindran la capacitat de recórrer el temps investigant i resolent enigmes que s'han mantingut ocults a la llum de la història, i ho faran d'una manera quasi espontània, vivint mil i una aventures en diferents èpoques.

La identificació dels protagonistes amb els lectors és un dels estímuls que s'ambicionen, i és un dels al·licients per al qual els integrants de La Colla del Segon Soterrani són els qui resolen els enigmes i són els qui prenen rellevància al llarg de la narració.

L'objectiu últim de la sèrie La colla del segon soterrani és el foment de la lectura. La pretensió és que el lector trobi un mitjà que faci de pont entre el llibre infantil i els llibres “de grans” i el pas definitiu per poder dir “m'he llegit un llibre sense dibuixos”. Quan jo era petit, el primer llibre totalment de text que vaig aconseguir acabar de llegir voluntàriament, sense que ningú m'hi obligués, em va provocar una sensació d'orgull i confiança en mi mateix difícil d'explicar. Ja em podia considerar un adult, literàriament parlant.

Lluitar contra la frustració lectora és un altra finalitat de La Colla del Segon Soterrani. Per això, una de les eines que s'utilitza en el text és l'abundància de diàlegs, amb constants referències a trets de la vida diària farcits amb pensaments autoreflexius mitjançant la figura del narrador omniscient en passat.

El capità, la seva dona i la seva filla. Tots tres desapareguts quan navegaven amb el vaixell Mary Celeste


El repte que suposa cridar l'atenció dels preadolescents enfront de les noves tecnologies no és menor. Cada dia els nostres fills compten amb més tecnologia al seu abast des d'una edat més primerenca. Les tauletes i els smartphones, abans reservats només per a adults, arriben al jovent amb un infinit catàleg d’entreteniments fàcils, que proporcionen una “suposada” satisfacció immediata.

La lluita hauria de ser senzilla. El paper té molts avantatges enfront de qualsevol andròmina electrònica: un llibre mai no es queda sense cobertura, no s'esgota la bateria i no necessita cap endoll. Un llibre es pot transportar, es pot rellegir, es pot recomanar, es pot regalar i, com és el nostre cas, també pot convertir-se en la porta d'altres llibres.

En els successius volums de La Colla del Segon Soterrani les trames tenen un origen històric real, en el qual el lector pot fàcilment comprovar la veracitat dels fets i adonar-se que s'han elaborat anagrames amb els noms reals dels protagonistes. També s'acompanya cada llibre d'una pàgina final anomenada “Els Fets” en la qual es fa palès l'origen històric del relat i s'explica per què ha esdevingut un enigma.

La innata curiositat que comporta la resolució d'un misteri és el que pot motivar a indagar sobre els fets reals que van donar origen a la llegenda. Aquest interès per trobar la incògnita es pot traduir en una recerca de més informació que no pot fer sinó incrementar l'entusiasme i la implicació en la lectura.

Deliberadament no s’han incorporat imatges al text. Tot ha de succeir a la imaginació del lector. La seva ment ha de projectar escenaris i forjar personatges basant-se únicament en les descripcions del text.

Els personatges estan basats en amics i companys dels meus fills, i volen ser un fidel reflex de la nostra societat. Són nois i noies que creixen en famílies de diversa índole, nombroses, monoparentals, amb fills únics, etc. Aquestes noves generacions, provinents de diferents orígens, proporcionen un grup heterogeni en què cadascú manté la seva idiosincràsia, però a la vegada crea una amalgama amb gustos i interessos comuns que progressivament serviran per descobrir grans valors vitals que sovint no es tenen prou en compte.

La Colla del Segon Soterrani també s'esforça per incloure nou vocabulari d'una forma natural. Així, l'Anwar, un dels personatges, col·lecciona paraules i instaura "la paraula de la setmana” on repeteix tot sovint, al llarg de cada llibre, les seves troballes. L’Eva, per la seva banda, una noia que ha estat educada pels avis, incorpora al seu vocabulari un seguit de dites i d'expressions nostrades.

Jordi Albertí, director de Gregal, Josep Maria Ibarra, autor, i Raquel Carlús, filòloga i editora, presentant el llibre a la Llibreria Claret de Barcelona
L'inici gairebé immediat de l'acció pretén atreure el lector des de les primeres línies. Això també permet que, a la part final de cada llibre, s'incorpori el primer capítol del volum següent, per tal que serveixi d'esquer per continuar llegint.

El text amaga d'altres enigmes, un d'ells relacionat amb la numerologia. Intentant crear un vincle directe entre lector i protagonista, amb l'escriptor de mitjancer,  s'oculta a cadascun dels llibres una manera de formar part activa de La Colla del Segon Soterrani.

Deia Jorge Luis Borges: “Hi ha tres coses a la vida a les que ningú no ens pot obligar: a estimar, a somiar i a llegir”.

Aconseguir aquesta voluntarietat en la lectura, aquest fet d'endinsar-se en un llibre sense que ningú no t'ho exigeixi, aquesta ànsia per devorar històries i gaudir en la temptativa, és el que farà dels nostres petits, grans lectors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada