Cercar en aquest blog

dijous, 20 d’abril del 2017

La generació de la independència, de Francesc Marco-Palau

L'actual procés sobiranista no es pot entendre sense conèixer la trajectòria d'aquells que al llarg de les darreres dècades han estat gestant la independència de Catalunya des de diferents àmbits i n'han modernitzat el discurs.

En aquest sentit, avui us presentem La generació de la independència, de l'historiador Francesc Marco-Palau. L'obra ens situa en el context en què es va fundar el Bloc d'Estudiants Independistes (BEI) a les universitats dels anys noranta, un fet transcendent que posteriorment ha permès a l'Associació Catalana de Professionals (ACP), el think tank dels antics alumnes, ser determinant en el projecte del futur Estat català.

El volum, que compta amb els pròlegs dels presidents de l'ANC, d'Òmnium Cultural i de la Plataforma per la Llengua, analitza la importància i els valors d'una generació clau, la que ha fet possible activar un ampli procés de transformació social i política prou important com per eixamplar la base del sobiranisme, dinamitzar el teixit associatiu i crear estructures empresarials i periodístiques.

Us deixem amb un text del mateix autor, Francesc Marco Palau.


Títol: La generació de la independència
Autor: Francesc Marco Palau
Pàgines: 326
Preu: 20 €
Compra'l!



La manifestació multitudinària de l’11 de Setembre de 2012 va encetar l’anomenat procés sobiranista. D’aleshores ençà cada vegada que s’han dut a terme grans mobilitzacions ciutadanes, coincidint amb la Diada, 2,3 milions de persones votaren a la consulta del 9-N i han tingut lloc les eleccions plebiscitàries del 27 de Setembre, que han ofert un mandat democràtic i un període de 18 mesos per preparar el nou estat.

Per valorar l’actual situació política, però, és necessari també fer una mirada enrere per conèixer de primera mà quins són els antecedents de l’independentisme actual. Així, en aquest llibre, analitzo la intrahistòria del procés a partir d’una escola de formació que va marcar, als primers anys noranta, molts dels actuals quadres polítics i associatius: el Bloc d’Estudiants Independentistes (BEI).

En aquest sentit, l’estudi se situa en primer lloc a cavall entre els anys vuitanta i noranta, amb la Crida a la Solidaritat, el rejoveniment d’ERC i les escissions de l’independentisme combatiu. A partir d’aquí es detalla l’evolució del BEI, les seves propostes ideològiques, els vincles amb entitats del conjunt de territoris dels Països Catalans i la trajectòria d’aquells que n’han format part i que avui són a la primera línia dels partits polítics i la societat civil.

De la mateixa manera, es posa una especial atenció en l’Associació Catalana de Professionals (ACP), que entre el lobby i el think tank, va sorgir per agrupar les fornades d’estudiants del BEI que sortien de les facultats, per tal que aquests quadres poguessin incidir en l’evolució del país. Quina va ser la seva funció? Quines iniciatives provenen del seu si?

El lector descobrirà al llibre el paper que aquesta generació ha tingut en la renovació d’Òmnium Cultural, en l’enfortiment de l’activisme lingüístic, en la creació d’empreses de país, en l’estructuració d’un periodisme compromès i en la modernització dels plantejaments polítics.
Una mirada interna de l’independentisme que ens enllaça els seus fonaments amb el present més immediat.


Francesc Marco Palau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada