Cercar en aquest blog

dilluns, 16 de desembre del 2019



Les mares que ens han parit, de Maria Rosa Ribas


Títol: Les mares que ens han parit
Autora: Maria Rosa Ribas
Gènere: Cultura popular
Pàgines: 184
Preu: 18,00€

..................................................................................................................................................

Voldria que dediquéssiu uns segons a recordar el nom de la llevadora que us va ajudar a néixer...

Ja han passat. Si no us n’heu sortit és perquè mai heu sabut el nom de la persona anònima que us va donar la mà per primera vegada en la vostra estada al món. Una persona, en molts casos dona, que sabent el seu anonimat, lliura la seva vocació i el seu saber fer per donar-nos la benvinguda.

M’agradaria pensar que la meva contribució en l’existència d’aquest llibre és com la d’una llevadora en l’existència d’una persona. No en queda constància enlloc, però em queda l’enorme satisfacció d’haver ajudat la seva mare a fer-lo néixer. 

I, a pesar que és la meva feina, que bé que m’ho vaig passar fent-la al costat de la Maria Rosa.

Faig dos tipus de correccions: la més habitual i ràpida, quan un autor m’envia la seva obra per corregir-la i li retorno amb la cara neta. La més enriquidora, quan una autora com la Maria Rosa vol corregir l’obra conjuntament, decidint cada mot i consensuant cada canvi. 

Us imagineu llegint un llibre al costat de la seva autora? És brutal, és millor que llegir un original de fa segles amb les glosses i anotacions de qui el va escriure. I al costat de la Maria Rosa jo aprenia, amb ulls de nena, com les dones, al llarg dels segles, s’ho feien per quedar-se o no embarassades; o com una professió, la de la llevadora, va ser manllevada a les dones quan es va professionalitzar; per què el sexe i la sexualitat són tan importants per a tots nosaltres o l’origen d’un munt de tradicions i de conceptes relacionats amb la fecunditat. 

Aquesta dona ha estat capaç d’escriure un llibre d’història sense ser-ho, perquè la curiositat t’atrapa i passa a ser gairebé una tafaneria, i s’apropia de tu la sensació que espies totes aquestes dones i homes de totes les èpoques per descobrir els seus secrets més amagats per gaudir i estimar, o per dominar i controlar la vida de l’altre.

Quan acabes cada estona de lectura, et sents viva i afortunada de viure com vius, forta i valenta, i agraïda de veres a totes les dones de tots els segles que han parit i han lluitat perquè nosaltres puguem ser, ara, aquí. I agraïda a la Maria Rosa Ribas per il·lustrar-nos i recordar-nos-ho.

Andrea González
Correctora i professora de l’Aula Espai d’estudis



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada