Cercar en aquest blog

dimarts, 1 de març del 2016

Georgina Esteva ressenya "Les cartes d'en Marc"

Fa pocs mesos va sortir al mercat la segona novel·la juvenil que publica Gregal, Les cartes d'en Marc, de Jordi Albertí i amb il·lustracions de Montse Buñuel. Amb aquesta entrada, Georgina Esteva, autora de la primera novel·la juvenil que vam publicar, Un pòdium irrepetible, també amb il·lustracions de Montse Buñuel, fa un viatge per Les cartes d'en Marc i ens explica la seva visió d'aquesta obra. 



Títol: Les cartes d'en Marc
Autor: Jordi Albertí
Il·lustracions: Montse Buñuel
Pàgines: 160
Preu: 15 €



La Nora, una nena de deu anys, troba un quadern relligat en un prestatge de la biblioteca d'un escriptor que viu al costat de casa seva. La Isabel, la dona de l'escriptor, li comenta que es tracta d'una història que no ha llegit mai ningú. La Nora, ben encuriosida per saber què hi ha escrit en aquell quadern, li demana llegir-la. És així, doncs, com la nena s'endinsa en la lectura de Les cartes d'en Marc. En Marc és un jove monitor d'esquí suec que se'n va a Andorra per treballar durant la temporada de neu. Un cop allà, s'allotjarà en un hostal. La filla dels propietaris d'aquest hostal, la Tània, de dotze anys, no veurà amb bons ulls que en Marc s'allotgi tot l'hivern a casa seva, i encara menys que sigui el seu monitor d'esquí, però serà així. Tot i que la Tània farà esforços per conviure amb el Marc, ja sigui a les pistes d'esquí, ja sigui a l'hostal, resultarà ser un noi simpàtic i eixerit. 

Un bon dia, però, durant els últims dies de la temporada, fent un descens, la Tània tindrà un caiguda d'esquí molt forta en la qual es trencarà el braç i es desllorigarà el genoll. Al Marc li sabrà molt de greu l'accident i li agradaria poder-se quedar amb la Tània per animar-la i fer-li costat, però tindrà programat un llarg viatge d'un any i haurà de marxar. Tot i així, com que finalment hauran establert una bona amistat, el Marc li regalarà un atles i prometrà a la Tània escriure-li des de cada lloc que visiti durant el viatge. I és així com el Marc escriurà cartes a la Tània des de Suècia, Galiza, Catalunya, Menorca, Algèria, Líbia, Egipte, Israel, Illes gregues i Suïssa. La Tània s'emocionarà cada cop que rebi una carta del Marc, i no només per saber que està bé i tenir notícies seves, sinó també perquè cada carta narrarà una història o un conte propi de cada indret que la distrauran durant la recuperació. Seran narracions ben diverses, perquè totes tindran alguna relació històrica o cultural amb el país, ciutat o poble des d'on escrigui el Marc, i això farà que la Tània, des de la seva habitació, també viatgi a través de les històries i que s'adoni de la diversitat cultural que hi ha a tot el món. 

Les cartes d'en Marc, doncs, és un llibre dolç i divertit, amb un bon contingut històric i cultural. És fàcil de llegir i amè. El que s'hi explica va acompanyat d'unes il·lustracions entranyables i lluminoses que fan que la lectura sigui distreta i agradable.

D'esquerra a dreta: Georgina Esteva, escriptora; Montse Buñuel, il·lustradora;
Jordi Albertí, autor; i Isabel Sanagustín, editora.
Aprofitem també per avançar-vos una notícia important: abans de Sant Jordi traurem dues noves novel·les juvenils més. La primera és El Nicolau blanc-i-blau i el seu amic Quitu, de Georgina Esteva i amb il·lustracions de Montse Buñuel, mentre que la segona és El segon soterrani, de Josep Maria Ibarra. Com veieu, la nostra intenció és anar augmentat el catàleg de narrativa juvenil per tal de promocionar la lectura entre els més joves.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada