Cercar en aquest blog

dimarts, 2 de juny del 2015

Las hijas de las horas, de Teresa Buzo, rep unes crítiques excel·lents


Teresa Buzo Salas és natural de Santa Marta (Badajoz). Va cursar Turisme Empresarial a la Universitat de Sevilla i va continuar els seus estudis de postgrau en Literatura Hispànica a la Universitat de Geòrgia Southern (EUA), on exerceix de professora d'estudis hispànics
en el Departament de Llengües Estrangeres.

Les seves peces literàries han estat seleccionades en nou ocasions com a guanyadores, i en dinou com a finalistes en diferents certàmens literaris. La majoria dels seus treballs estan recollits en diversos volums i antologies.

Col·labora en mitjans periodístics amb contribucions culturals i literàries. Entre les seves aportacions podem trobar el diari Las Cabezas (Sevilla), i La semana del sur (Oklahoma, EUA). També fa de ressenyadora de literatura al diari Sevilla actualidad i a la revista crítica de literatura Vísperas

Actualment combina la seva funció de docent amb la de columnista mensual per al diari bilingüe La voz latina (Geòrgia, EUA).




¿Qué faries si rebessis un missatge de Facebook d'algú que està mort? Aquesta és la història que ens planteja Teresa Buzo en la seva última obra.

Virgilio no ha tornat a ser el mateix des que la seva filla va morir de càncer als quinze anys. Divorciat, sense feina i submergit en una profunda depressió passa els dies planejant el seu suïcidi. Un día, però, rep un missatge de la seva filla morta a la seva pàgina de Facebook i la seva vida fa un gir. La desesperació per saber qui hi ha darrere d'aquests missatges el porta a entendre una odissea plena de perills en terres africanes. Tràfic de dones, drogues, violència i dolor són alguns dels components que, units als records de la seva filla, canviaran la perspectiva que té Virgilio del món.

Una combinación de thriller psicològic amb grans dosis d'acció en una atmosfera de persecucions i sora el marc literari de La Divina Comedia, on els protagonistes baixen als inferns per arribar a la redempció.





«Teresa Buzo Salas ha escrit una interessant novel·la sobre la pèrdua i la impossibilitat de resignar-s'hi. A mig camí entre la novel·la psicològica i el thriller, ens entrega un personatge, Virgilio, d'enorme intensitat en els seus errors i en els seus èxits. I tot i que a ell li agradaria que tots el deixessin tranquil amb el seu dolor, poc a poc va descobrint que la pena mai no és individual i que l'única salvació s'aconsegueix apropant-se a la dels altres. Encara que per això hagi de jugar-se la vida; més difícil encara, tot i que per aconseguir-ho hagi d'aprendre de nou a estimar. Teresa Buzo Salas ha aconseguit crear un d'aquests personatges complexes que, malgrat comportar-se de manera detestable a vegades, acaba conquerint el lector»
José Ovejero, Escriptor

«Un pare enfonsat en el dolor rep un missatge d'ultratomba de la seva filla morta... a través de Facebook. Amb aquesta enginyosa premissa  Teresa Buzo Salas posa en funcionament un engranatge fascinant que combina la novel·la de fantasmes contemporània amb el thriller de suspens. Val la pena deixar-se emportar per aquest avatar de Virgilio a altres inferns inesperats»
Guillermo Martínez, Escriptor


«Amb mestratge narratiu, Teresa Buzo Salas desencadena un viatge reflexiu a l'abisme dels sentiments»
Esteban Navarro, Escriptor


«Amb una narració àgil i rica en dicció, Teresa Buzo Salas reconstrueix la memòria dels sentiments, la cruesa de la pèrdua, alçant ponts comunicatius que cicatritzen l'ànima quan arriben des del Més Enllà i de la manera més inesperada... Un thriller descarnadament esperançador...»
Violant Muñoz (Calaix de Llibres)
                                                         

«Las hijas de las horas, primera novel·la de Teresa Buzo Salas, és un relat dur, servit en dosis amargues que van sorprenent al lector des del depressiu infern del pare que perd la seva filla adolescent fins a l'esperançador final. L'autora construeix un suggeridor personatge central, Virgilio, abstret en el seu dol, abúlic i absorbent al mateix temps que, tot i les seves resistències, descobrirà que viure té sentit en la mesura que som com els altres, i que aprenem a assumir la pèrdua i l'absència. La novel·la avança entre les doloroses reflexions del protagonista, que busca respostes, i les aventures que, a manera de thriller i en escenaris imprevists, es veu envoltat juntament amb una inesperada noia. Ambdues es redimiran de l'infern imaginat… i del real en una obra d'ecos dantescs»
Manuel Sollo (Biblioteca Pública RNE)

«És el que ens porten les hores, el pas del temps, que tot ho cura segons la saviesa popular. Tots som fills de les hores»
Dra. Isabel Estrada
Professora de literatura, City College of New York (CUNY)

«La novel·la inclou simultàniament acció i introspecció. En altres paraules, l'acció avança a un ritme considerable tot i les recurrents divagacions filosòfiques i nihilistes en torn a la mort, el dolor, la pèrdua, la malaltia i la vida com a teatre absurd i vall de llàgrimes»
Dr. Luis I. Prádanos
Professor d'estudis hispànics contemporanis a Miami University (Ohio, EUA)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada