Cercar en aquest blog

dimarts, 17 de setembre de 2013

Escriure als 60 anys i que et publiquin

Escrit d'Alfons Cama i Saballs, autor d'Un pessic a l'ànima, la nostra propera publicació.

És una joia difícil de descriure tenir a les mans els cent primers exemplars del teu primer llibre, un modest relat de ficció. El pòsit dels anys i el repte per l’escriptura han aconseguit donar-te l’empenta necessària per poder-lo autoeditar i dur a la impremta. I, d’aquesta manera, fer conèixer la vida, els fets i els llocs per on van transitar uns homes i unes dones que, fins aquell moment, només havien viscut en la teva imaginació.
I encara més si la família, els amics i, fins i tot, algun personatge amb criteri literari a qui l’has donat a llegir t’animen a continuar en descobrir com has relligat aquell grapat de paraules.
Un motiu de satisfacció que t’impulsa a divulgar encara més aquella petita història, perquè aleshores penses que fins i tot persones que et són desconegudes podran gaudir amb la seva lectura. I hi impliques amistats, fas un blog, la portes a petites llibreries, a biblioteques, n’imprimeixes dues-centes còpies més... I et presentes com un jove autor. Un jove autor, però, amb una seixantena d’anys a sobre.
I et llences a acabar aquell altre nou relat, els personatges del qual ara conviuen amb tu i només amb tu: en Martí Pijoan, en Jordi Sugranyes, la Maria Eugènia Vinyals... Encara amb més ganes, si cal, de mostrar les seves vivències.
I, quan en tens l’oportunitat, el dones a llegir a alguna editorial que te’l pugui publicar. Publicar un relat d’un desconegut, no mediàtic, cap premi literari, seixanta anys... Que difícil!
I quan reps la trucada d’en Jordi Albertí de l’Editorial Gregal i t’anuncia “te’l publiquem” penses que això d’escriure ja no pot ser una dèria passatgera.
I quan tornes a pensar amb en Martí, amb en Jordi, amb la Geni, amb els senyors Vinyals, amb la Fina, amb la Maria Cinta... te n’alegres molt més per ells que per tu mateix.
I parlant amb en Jordi —l’editor— te n’adones de la seriositat, del rigor i de l’esforç que dedica aquesta jove editorial a potenciar la cultura catalana des de les arrels. I encara et carregues de més raons per sentir-te’n cofoi.

La novel·la que l’Editorial Gregal farà arribar a les llibreries abans de Nadal —si tot marxa com pensem— es dirà Un pessic a l’ànima. És un relat que transcorre durant la segona meitat del segle passat, moments de transformació social, política i econòmica al nostre país. Una història de relacions humanes. Una incursió en la vida del doctor Martí Pijoan, un metge que fa el seu camí per la vila de Palamós i les ciutats de Girona i Barcelona.
Tots els seus personatges són de ficció. Encara que qualsevol d’ells pugui tenir trets d’alguna de les ànimes que han passat pel sedàs de la meva memòria.

Alfons Cama i Saballs

Setembre 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada